Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

QUEST FOR FIRE 2007-2013




   'Εχω αρχίσει λίγο να κουράζομαι με τους όρους κατάταξης και περιγραφής του ήχου μιας μπάντας..ίσως όμως αυτό να είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της φάσης,όταν δηλαδή μπαίνεις στη διαδικασία να δώσεις στον άλλον να καταλάβει τι είναι αυτό που πρόκειται να ακούσει και ίσως σε λίγες σίγουρα πλέον περιπτώσεις να αγοράσει.
   Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα απ'τα πιο απίστευτα που μου έχουν συμβεί ψάχνοντας σαν μανιακός τότε να βρω το "Nola" το πρώτο cd των DOWN (παντελώς άγνωστοι τότε στη μουσική ελληνική rock ξερολίαση) έχοντας διαβάσει ένα άρθρο για αυτούς σε ένα σχετικό αφιέρωμα σε βραχύβιο ελληνικό περιοδικό (λεγόταν RAZOR και πρόλαβε να βγάλει τρία τεύχη) και τελικά το πέτυχα σε γνωστό μεγάλο δισκάδικο της Αθήνας στο section με τα alternative δίπλα σε cd των PLACEBO και άλλα εξίσου σχετικά.Θέλω να πω πως η λογική κατάταξης στα πλαίσια της λογικής του ραφιού είναι που κάτι που ίσως θα έπρεπε να ξεπεράσουμε όλοι εμείς που αναλαμβάνουμε τον ρόλο του κριτικού του ήχου που με κόπο μία μπάντα έχει αποτυπώσει στο δίσκο της γιατί μόνο κακό κάνει στη μπάντα που θέλει να προωθήσει τη φάση της και να μην την χαντακώνουμε προσπαθώντας να δείξουμε πόση μουσική ακούμε και πόσα διαφορετικά στοιχεία έχουμε βρει στον ήχο της μπερδεύοντας έτσι τον ακροατή ή να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο, της ταμπέλας, του τύπου "απ'της καλύτερες stoner μπάντες που άκουσα τα τελευταία χρόνια".Δηλαδή απ'τους ΗAWKWIND και μετά?
    Η προσωπική μου άποψη είναι πως μια απλή περιγραφή αρκεί....και τώρα περνάμε στο κυρίως..
    QUEST FOR FIRE ..κατάγονται απ'το Τορόντο του Καναδά,σχηματίστηκαν το 2007 και είναι ενεργοί δισκογραφικά απ'το 2009, χρονιά την οποία και έβγαλαν το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ.


  Tα αργά τους κομμάτια, που είναι και τα περισσότερα , ακολουθούν τη λογική της μπαλάντας με μια Heavy Rock αισθητική ενώ η παραγωγή τους κάνει το άκουσμα εντελώς ψυχεδελικό αφού γενικότερα αυτό που προσπαθούν να κάνουν μέσα από αυτή είναι να δημιουργήσουν μια φευγάτη ατμόσφαιρα.
   Καταφέρνουν να σε ταξιδεύουν είτε παίζουν μελωδικά είτε όταν οι μελωδίες δίνουν τη θέση τους στα θεόρατα και υπέρβαρα riffs doomάδικης εντελώς αισθητικής και δεν φοβούνται να γράψουν μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια μιας που καταφέρνουν να μην γίνονται ποτέ κουραστικοί.

   Την επόμενη ακριβώς χρονιά το 2010 κυκλοφορούν το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ τους "Lights from Paradise" το οποίο ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον προκατοχό του σε θέματα παραγωγής.


  Οι διαφορές σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια είναι πως παίζουν κάπως πιο up tempo σε σημεία κατά τη διάρκεια του δίσκου ενώ γενικότερα επικρατεί μια rock επικούρα στην ατμόσφαιρα. Η προσθήκη δε κάποιων κλασσικών εγχόρδων δίνει ένα πιο συγκινησιακό τόνο εκεί που απλά θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνο κιθάρες που παίζουν ένα riff κάτι που προσωπικά το γούσταρα αρκετά και εν κατακλείδι το άλλο μεγάλο κόλλημα είναι τα φωνητικά του τύπου που θυμίζουν Gilmour και κάνουν την όλη κατάσταση ακόμα πιο άντε bye!!

  Τον Ιανουάριο του '13 ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους για να ασχοληθούν με άλλα projects πράγμα που δείχνει πως τα παλικάρια την ψάχνουν γενικότερα και δεν παραμένουν στάσιμοι κάτι που για μένα προσωπικά είναι ακόμα ένα πολύ μεγάλο συν.
   QUEST FOR FIRE λοιπόν...δύο δισκάκια όλα κι όλα , βρείτε τα και λιώστε τα!!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (LIFER) ΚΑΡΝΑΡΗΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου