Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

KEEP'EM COVERED



Διασκευές.Το άλφα και το ωμέγα στην δημιουργία και στο δέσιμο μιας μπάντας όταν ξεκινά να παίζει πριν αρχίσει να δημιουργεί δικό της υλικό,υπερχρήσιμο εργαλείο στα live για την εμψύχωση του ακροατηρίου,φόρος τιμής σε μια μπάντα που λατρεύεις και σέβεσαι τη μουσική της ή πολύ απλά ξεκαύλωμα πάνω σ'ένα κομμάτι που γουστάρεις.
       Οι λόγοι για να διασκευάσει κάποιος το κομμάτι κάποιου άλλου είναι πολλοί και διάφοροι και συνήθως πολύ προσωπικοί για τον καθένα είναι όμως και ένας τρόπος για να δείξεις πως η μπάντα σου μετράει και μπορεί να αγγίξει τραγούδια που θεωρούνται άπαιχτα (δεδομένης της μουσικής και παιχτικής τους δυσκολίας) και να καταφέρεις να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων που λένε...
   Στην περίπτωση των διασκευών ότι ισχύει για τους " μεγάλους" ισχύει και για τους "μικρούς",άλλοι τα καταφέρνουν καλά και άλλοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και τότε μιλάμε κυριολεκτικά για "εκτέλεση" ενός κομματιού....Αντίθετα όμως απ'αυτό υπάρχουν και άπειρες περιπτώσεις όπου θα ακούσεις μουσικόφιλους να λένε πως : "πάει τέλος,είναι φοβερό....απλά καλύτερο απ'το κανονικό" μέσα στον ενθουσιασμό τους για μια πραγματικά τέλεια διασκευή σε κάποιο κομμάτι που ήδη γουστάρουν.



  Η άποψή μου είναι πως όσο τέλεια και να είναι διασκευασμένο ένα κομμάτι,ποτέ η διασκευή  δεν ξεπερνάει το πρωτότυπο γιατί πολύ απλά η μπάντα που το δημιούργησε είχε την έμπνευση να το σκεφτεί και να το κάνει πραγματικότητα και ο άλλος βάζοντας πάνω του την δικιά του πινελιά απλά το φρεσκάρει και το επαναφέρει στην σημερινή πραγματικότητα.
  Παρακάτω θα παίξει μία λίστα από διασκευές που πάντα μου άρεσε να ακούω αλλά και απ'τα προτότυπά τους όχι για να μπούμε στη διαδικασία της σύγκρισης και να πούμε ποιό είναι καλύτερο απ'το άλλο και τέτοια....σκοπός του άρθρου είναι να μας τα ξανασκάσουν τα παλιά,να εκτιμήσουμε την διαφορετική σκοπιά που έχουν τα καινούρια και στην τελική να γουστάρουμε!!!! 


THERE'S NO WAY OUT OF HERE
2004 / 1978





SOCIAL DISTORTION / ROLLING STONES
UNDER MY THUMB
1996 / 1966



TEAR IT LOOSE
2002 / 1982

                        

THIRTEEN
1999 / 1994

                          

DAY OF THE EAGLE
2001 / 1974



SMALL HOURS
1987 /1983


ABOLISH GOVERMENT/ SUPERFICIAL LOVE
1996 / 1981





THE WIZARD
 1994 / 1970


24 HOURS
1997 / 1980  

                       


  Οδηγίες χρήσης.Κάνετε κλικ πάνω στο όνομα της μπάντας για να ακούσετε το κομμάτι και όχι πάνω στο όνομα του τραγουδιού.
   Η διασκευή των SOCIAL DISTORTION  στο "Under my Thumb" υπάρχει ως hidden track στο συγκεκριμένο album και όχι σαν κανονικό κομμάτι.
  Η πρώτη εκτέλεση του "Hazy Shade of Winter" ανήκει στους SIMON &GARFANKEL απλά η διασκευή των SODOM είναι πιο κοντά στην εκτέλεση των THE BANGLES.
  Το "Thirteen" πρόκειται για κομμάτι που έγραψε ο DANZIG  για τον JOHNY CASH σαν φόρο τιμής για τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη,κομμάτι που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο του CASH ,"American Recordings" το '94 και πέντε χρόνια αργότερα ο DANZIG στην ουσία διασκεύασε το ίδιο του το κομμάτι στο δίσκο του "666 -Satans Child".
  Tην διασκευή των SLAYER στους T.S.O.L. πέρα απ'το "Undisputed Attitude" μπορείτε να τη βρείτε και στο split 7'' τους με τους Τ.S.O.L. όπου στην μια πλευρά υπάρχουν οι original εκτελέσεις και απ'την άλλη οι διασκευές.
  Οι BULLRING BRUMMIES  που διασκευάζουν το "The Wizard" στο πρώτο tribute στους SABBATH,δεν είναι άλλοι από τους WINO των SAINT VITUS στις κιθάρες,τον ROB HALFORD στα φωνητικά και τους GEEZER BUTLER μπάσο και BILL WARD στα τύμπανα.
  ENJOY!!!!!
ΚΑΡΝΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (LIFER)

1 σχόλιο: